Loop je al jaren op dezelfde hardloopschoenen omdat ze zo lekker zitten?
En draag je 33 je sokken tot ze op de draad zijn versleten?
Dat is niet zo verstandig, want blessures en blaren liggen op de loer.
Zo check je of je hardloopspullen aan vervanging toe zijn.

Schoenen

Normaal gesproken gaan hardloopschoenen zo’n 1.000 km mee. Voel je pijntjes waar je niet eerder last van had? Dan kan het zijn dat je schoenen niet langer genoeg steun bieden. Staan je schoenen al een paar jaar in de kast? Ook dan is het tijd voor een nieuw paar. Aan de buitenkant zien ze er misschien nog pico bello uit, maar de kans is groot dat de demping niet meer goed is.

Sokken

Zakken je hardloopsokken van je enkels en verschuiven ze om je voet? Of is de stof onder de voet of op de hiel dun geworden? Dan is de kans groot dat je binnenkort met blaren thuiskomt. Gooi ze na je volgende training niet in de was- maar prullenmand en koop een nieuw paar.

Sportbeha

Je sportbeha slijt een stuk sneller wanneer je aan een high-impact sport doet, zoals hardlopen, dan wanneer je deze alleen aantrekt voor een lesje yoga. Dames die hun sportbeha zo’n drie keer per week dragen doen er goed aan na een jaar een nieuwe te kopen. Een versleten sportbeha geeft niet alleen onvoldoende steun, je loopt ook het risico dat je borsten gaan hangen. Heb je een grote cup? Dan is je beha zelfs eerder aan vervanging toe.

Shorts en Tights

Begint het elastiek rond je middel te lubberen? En is het wasvoorschrift nog nauwelijks te lezen? Dan is het hoog tijd voor een nieuw exemplaar. En zeg nou zelf, met een broek die je niet steeds hoeft op te hijsen loop je toch een stuk lekkerder?


Zo gaan je spullen langer mee:

Je hardloopschoenen blijven het beste in vorm als je ze alleen tijdens je trainingen draagt. Gooi ze nooit in de wasmachine, maar maak ze schoon met water en een beetje afwasmiddel.

Was je sportbeha regelmatig op de hand in een lauwwarm sopje. Laat je beha niet in het water liggen weken en spoel hem goed uit.

Het is niet altijd nodig je hardloopkleding te wassen. Vaak is het spoelprogramma van je wasmachine voldoende.

Is je hardloopkleding toch toe aan een wasbeurt? Was je kleding met een klein beetje vloeibaar wasmiddel op 30 graden. Doe je hardloopkleding nooit in de droger.