Ontelbare onderzoeken tonen de voordelen van chocola aan voor je gezondheid en sportprestaties. In die onderzoeken gaat het alleen niet over een reep uit de supermarkt, maar over rauwe cacao. Janneke van der Meulen vertelt je alles over dit natuurlijke product en geeft twee heerlijke recepten.

Voeding voor goden
Rauwe cacao is in tegenstelling tot gewone cacao onverhit. Rauwe cacaobonen, de zaden van cacaofruit en de basis van cacao nibs of poeder, komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. De naam Theobroma Cacao betekent letterlijk ‘voeding voor goden’. Waarom? Omdat rauwe cacao meer dan 400 complexe voedingsstoffen bevat waaronder essentiële vitamines en mineralen, vezels, gezonde vetten en eiwitten, zoals grote hoeveelheden magnesium, zink, ijzer, chroom, koper, man- gaan, zwavel, omega-6 vetzuren, tryptofaan, serotonine en vele anderen belangrijke stoffen die actieve mensen helpen herstellen. Van die 400 stoffen zijn er een aantal in het bijzonder zeer gunstig voor je sportprestaties.

Rijke natuurlijke bron
Cacao is de rijkste natuurlijke bron van magnesium. In periodes van stress en hard trainen plas je tot vier keer meer magnesium uit dan normaal. En je verliest nog meer, als je daarbij zuivel, alcohol, koffie of frisdrank gebruikt. Magnesium is een onmisbaar mineraal dat meer dan 300 taken heeft in je lichaam en belangrijk is voor je organen en spieren. Daarnaast verlaagt magnesium je bloedsuikerspiegel en verhoogt het de insulinegevoeligheid van je cellen, is het nauw betrokken bij de reparatie van spieren, voorkomt het kramp en verlaagt het je bloeddruk. Ook is rauwe cacao een van de rijkste bronnen van antioxidanten. Het ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) niveau van rauwe cacao poeder is lager dan in verse kruiden, maar wel tot 40 maal hoger dan in blauwe bessen of groene thee.

Feel good food
Rauwe cacao heeft niet de nadelen van slechte suikers en vetten in een gewone reep chocola, maar wel de voordelen van alles waar je soms echt behoefte aan hebt: de feel good stofjes! Door te sporten komen endorfines vrij, maar ook door te genieten van rauwe cacao. Dus lekker trainen en herstellen met een chocodrankje is zeg maar een dubbele espresso, maar dan een super healthy-one. Je basismaaltijden met veel fruit en groente kun je perfect aanvullen met cacao. Bijvoorbeeld door twee eetlepels cacaopoeder toe te voegen aan je smoothie of cacaonibs aan je zelfgemaakte tussendoortje. Omdat zuivel de actieve werking van antioxidanten tegenwerkt kun je dit beter niet combineren met rauwe cacao. Rauwe cacao is te koop in natuurvoedingswinkels en via webshops, maar zie je ook steeds vaker in het schap van de supermarkt. Poeder en nibs zijn het voordeligst, het makkelijkst te verwerken en geven ook nog eens de meeste prestatiebevorderende voordelen. Win-win!

Bladzijde-55edit2


Chocolademelk voor een snel herstel
Perfecte combi van snel opneembare vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten en elektrolyten. Supergezond én lekker!

Voor 1 groot glas:
– 2 bananen
– 300 ml water
– 1 tl vanille-extract
– 1 el kokosbloesem suiker, of 3 medjool dadels, of 1 el rauwe honing
– 2 el biologische rauwe cacaopoeder
– snuf grof Keltisch zeezout

Mix alle ingrediënten in een blender. Giet de chocolademelk in een goed afsluitbare bidon en leg neer bij de finish.

Heb je een pittige interval- of krachttraining achter de rug? Doe er dan een avocado bij voor een extra snel herstel van spierschade.

Bladzijde-55edit


Rauwe chocoladetaart
Deze taart is heel gezond en gemakkelijk om te maken. In de koelkast is de taart vijf dagen houdbaar, maar wedden dat-ie voor die tijd al op is!

– 20 gedroogde Medjool dadels, ontpit
– 5 bananen
– 2 avocado’s
– 120 gram rauwe cacao
– 4 el cacao nibs
– 1/2 el grof Keltisch zeezout
– 4 el kokosbloesemsuiker of rauwe honing (optioneel)
– 200 gram walnoten
– 2 el vloeibare kokosolie (om de vorm mee in te vetten)
– snuf kaneel en/of vanillepoeder
– kokospoeder of gojibessen (optioneel als garnering)

Mix alle ingrediënten met een blender of in een keukenmachine. Verdeel het dikke mengsel in een ingevette lage schaal of bakvorm (voor een plaattaart bijvoorbeeld) en duw met een spatel aan tot een grote platte plaat. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast en snijd het hard geworden mengsel in stukken. Je kunt het mengsel ook over kommetjes verdelen en jezelf en anderen trakteren op een goddelijk toetje.