Juist in de zomer is het leuk om af en toe je hardloopschoenen te verruilen voor een andere sportoutfit. Alternatieve training geeft je door de afwisseling niet alleen mentaal een boost, maar het helpt je ook om een sterkere hardloper te worden.

Zwemmen

Zwemmen is een van de meest populaire zomer- of vakantiebestedingen. Pak je het wat serieuzer aan, dan doe je al gauw een full body workout. Zwemmen is goed voor je conditie en je krijgt er een sterk en soepel lijf van. Omdat zwemmen een low impact sport is, is het een aangename en goede afwisseling met een high impact sport als hardlopen. Blessures krijg je dan ook niet zo snel. Zwemmen is ontzettend goed voor je rompspieren, je bouwt hiermee aan een sterke core. En laat dat nu heel goed van pas komen tijdens het hardlopen. Je traint met zwemmen natuurlijk ook de rest van je bovenlijf. Voor hardlopers is het goed om je armen eens op een andere manier aan het werk te zetten. Doordat je armen en schouders sterker worden, houd je een goede arminzet tijdens het hardlopen langer vol. Bovendien is zwemmen voor hardlopers een goede manier om aan lenigheid en souplesse te werken. Je kunt verschillende trainingen doen in het water. Bijvoorbeeld een duurtraining, waarbij je rustig banen trekt. Probeer schoolslag en borstcrawl af te wisselen voor een optimale training van je hele lichaam. Liever een pittige intervaltraining? Doe dan bijvoorbeeld tempoversnellingen op tijd of afstand. En wat dacht je van aquajogging? Lijkt misschien niet zo hip, maar het is voor hardlopers een perfecte alternatieve training.

Fietsen

Met hardlopen bouw je kracht op in je beenspieren, zeker als je ook regelmatig intervaltraining doet. Met fietsen werk je ook aan sterke benen, je zet je bovenbeenspieren, billen en kuiten aan het werk. Hoewel vroeger werd gedacht dat fietsen en hardlopen geen goede combinatie is, is nu wel duidelijk dat fietsen juist een prima crosstraining is voor hardlopers. Fietsen geeft een cocentrische belasting van de spieren, hardlopen een excentrische; bij fietsen heb je niet de schokbelasting die je bij hardlopen wel hebt. Je kunt natuurlijk voor een duurtraining gaan op je racefiets. Goed voor je conditie en bovendien leg je meer kilometers af dan op je hardloopschoenen en zie je onderweg dus meer. Kom je heuvels tegen? Mooi! Dan heb je een extra krachttraining te pakken. Maak een paar tussensprints als intervaltraining, net als in de Tour. Of haal je mountainbike uit de schuur voor een pittig offroad parcours. Dat wordt vanzelf een intervaltraining. Bovendien zorgt het staan op de pedalen voor ijzersterke bovenbenen. Heb je geen snelle fiets of kun je je fiets niet meenemen op vakantie? Op veel locaties kun je fietsen huren.

Suppen

Stand Up Paddle boarding, ofwel suppen, is een vorm van surfen en ontstaan in Hawaï waar surfleraren op een surfboard stonden met een peddel om hun leerlingen aanwijzingen te geven. Je kunt eigenlijk overal suppen waar water is; sloten, meren, binnenwateren en de zee. Op steeds meer locaties kun je een SUP-les volgen of met gehuurd materiaal zelf aan de slag. Tijdens de lessen leer je meer over de techniek, bijvoorbeeld hoe je moet draaien en versnellen. Handig als je een intervaltraining of wedstrijdje wilt doen. Je kunt ook een lange afstand afleggen tijdens een SUP-tocht. Zo werk je aan een topconditie terwijl je je gewrichten ontziet. Suppen lijkt misschien iets minder spectaculair dan surfen, maar vergis je niet, een uurtje suppen is behoorlijk intensief! Je werkt aan conditie, kracht en souplesse én een ijzersterke core. Goed voor je uithoudingsvermogen en loophouding dus. Wil je een echt intensieve nieuwe uitdaging? Probeer dan SUP-yoga: yoga op een SUP-board. Extra moeilijk, omdat je balans moet vinden op een wiebelend board.

Longboarden

De op surfen geïnspireerde boardsport wordt steeds populairder. Longboards lijken op skateboards maar worden gebruikt om langere afstanden af te leggen. Ze hebben daarom ook grotere wielen en je kunt er aardig wat kilometers op maken. Deze funsport is goed voor je conditie en coördinatie, aspecten die je tijdens het hardlopen goed kunt gebruiken. Trucs moet je de eerste keren misschien nog even achterwege laten, maar beginnen met het zo ontspannen mogelijk afleggen van korte afstanden is al heel goed voor je conditie en rompstabiliteit. Met de afzet simuleer je een looppas, dus hiermee werk je aan je beenkracht. Wissel af van afzetbeen voor een gelijkmatige opbouw van kracht en verbetering van je coördinatie. Eenmaal gewend aan het board kun je langere afstanden afleggen: long distance longboarding. Dit is de sportieve variant van longboarden. Net als bij suppen is bij deze boardsport balans van groot belang; je core wordt goed aan het werk gezet. Met een longboard kun je ook allerlei fitness workouts doen, YouTube staat er vol mee. Als je met de auto met vakantie gaat kun je je longboard natuurlijk makkelijk meenemen. Bij veel surfscholen en andere buiten- en watersportlocaties kun je er eentje huren. Vaak kun je hier ook een workshop of clinic volgen.