Wie een van de 25 winkels van Run2Day binnenloopt en de wand met al die hardloopschoenen bekijkt, hoeft aan één ding niet te twijfelen: alle getoonde hardloopschoenen zijn goed. Zonder uitzondering. Er is één maar: niet elke goede hardloopschoen is per definitie geschikt voor jou. Zo zijn stabiliteit, demping en pasvorm stuk voor stuk belangrijke eigenschappen bij geen enkele schoen gelijk. Om over kleuren en prijs, van secundair belang weliswaar, nog maar niet te spreken. Kortom, het bepalen van de juiste loopschoen kan best een lastige kwestie zijn.

Videoanalyse
Daarom is het belangrijk om je goed voor te laten lichten door een verkoopadviseur van Run2Day: ze lopen allemaal hard en hebben kennis van zaken. Op basis van een video- analyse wordt bepaald of je een loopschoen uit de categorie neutral, support of control nodig hebt. Er worden opnames gemaakt van voeten en loopstijl, die vervolgens vertraagd worden teruggekeken. Aan de hand van deze beelden worden de mate van stabiliteit en demping van de schoen bepaald. De derde, beslissende stap – een dikke of dunne tussenzool – maak je helemaal zelf. Over deze verschillende vormen van cushioning straks meer.

Neutral, support of control
Loopschoenen in de categorie neutral zijn symmetrisch opgebouwd, hebben geen extra support in de tussenzool en hebben daarom geen invloed op het looppatroon. Deze schoenen zijn geschikt voor de neutrale loper: hij of zij landt over het algemeen op de buitenzijde van de hiel of op de middenvoet en zet via een vloeiende beweging af met de tweede teen. Loopschoenen die onder de noemer support vallen, hebben – net als de schoenen uit de categorie neutral – een licht gezwaaide leest. Support schoenen zijn ideaal voor lopers die een klein beetje ondersteuning nodig hebben; door die extra ondersteuning blijft de voetafwikkeling neutraal. Loopschoenen die in de categorie control vallen, zijn bedoeld voor hardlopers die tijdens de afwikkeling vrij makkelijk naar binnen zakken: het enkelgewricht zakt naar binnen of de voetboog valt makkelijk naar beneden. Deze lopers met vaak ‘plattere’ voeten hebben meer ondersteuning aan de binnenzijde nodig. Een control schoen heeft een ondersteunend element en een rechte leest.

Light, responsive of maximum
Wanneer je looppatroon is bepaald, valt een flink aantal schoenen van de wand af. Maar goed ook, want wie verkeerde schoenen draagt, heeft grotere kans op blessures, bovendien zitten ze in de regel minder lekker. De specialisten van Run2Day, stuk voor stuk ervaringsdeskundigen met een groot inlevingsvermogen in iedere hardloper, komen uiteindelijk met gemiddeld drie voor jou geschikte schoenen met drie verschillende tussenzolen (qua dikte en opbouw): light cushioning, responsive cushioning en maximum cushioning. Dat kunnen schoenen van drie verschillende merken zijn, maar dat hoeft niet per se. Bij maximum cushioning is sprake van een dikkere tussenzool dan in de gemiddelde hardloopschoen; bij light cushioning is de tussenzool juist wat dunner dan gemiddeld. In deze categorie vallen ook de wedstrijdschoenen. Reactief en licht, dus ook heerlijk voor snelle trainingen. Schoenen in de categorie responsive cushioning zitten er tussen in. Ze lijken het meest op de traditionele hardloopschoen. De ene loper houdt van een zachte, dikke tussenzool, terwijl de ander juist zo minimalistisch mogelijk wil lopen. Of je wilt tijdens je lange, langzame duurlopen liefst schoenen met maximum cushioning dragen, terwijl je tijdens een wedstrijd zweert bij schoenen met light cushioning. Ervaar de verschillen, het is de moeite waard.