Steeds meer hardlopers verkiezen de natuur boven asfalt. Het geeft meer rust in je hoofd en lijf dan lopen in de stad. Trailfan André Lindhout deelt zijn ervaringen en geeft tips.

Een Belgische loopvriendin stak André Lindhout, eigenaar van Run2Day Eindhoven, aan met het virus dat trailrunning heet. André was in voorbereiding op de marathon van Chicago en dacht: ach, waarom ook niet? Vervolgens deed hij in 2012 mee aan de Trail des Fantômes, een trailrun in de Belgische Ardennen. Hij liep over smalle, onverharde paden, klauterde over boomstronken, ontweek talloze takken en stond tot boven zijn knieën in een rivier. “Het was één groot avontuur. Mensen vroegen na afloop niet hoe snel ik had gelopen, maar of ik fijn had gelopen. Snap je het verschil? Ik was om. Liefst loop ik zo min mogelijk op de weg.”

Hoe heb jij je voorbereid op die allereerste trailrun?
“Niet. Ik zag het als een alternatieve training voor de weg en ik had ook geen speciale spullen aangeschaft. Ik liep gewoon op Nike LunarGlides, had normale loopkleren aangetrokken en droeg mijn drinkgordel. Iedereen die een keer wil proeven aan trailrunning raad ik aan om het zo te doen. Zoek een korte trailrun uit en kijk of het iets voor je is. De sfeer bij de start was superrelaxed, er was totaal geen span ning, iedereen praatte uitgebreid met elkaar. Heel anders dan bij loopevenementen op de weg, waar de startvakken voornamelijk gevuld zijn met zenuwachtige einzelgängers. Natuurlijk waren er lopers die voor een snelle eindtijd gingen, maar ze waren op één hand te tellen. Voor ik het door had, was de wedstrijd al begonnen. Tijdens het lopen lette iedereen op elkaar, dat was mooi om te zien. Zat ik mijn veters te strikken, kwam er iemand naar me toe om te vragen of alles oké is…. Het was een heel sociaal gebeuren. Veel deelnemers maakten foto’s onderweg. Ja, ik ook. Facebook ontplofte tijdens die trail. Want de omgeving is prachtig.”

Is trailrunning veel zwaarder dan lopen op de weg?
“Het is een misverstand te denken dat het véél zwaarder is dan lopen op de weg. De inspanningsintensiteit bij trailrunning is lager. Je loopt weliswaar geconcentreerder, maar ook rustiger. Soms kun je niet eens hardlopen, simpelweg omdat het te steil is. Dan moet je wandelen. Trailrunning is voor mij als balsem voor de ziel: alle stress verdwijnt, ik word er bijzonder rustig van en ben compleet in mijn element. Bovendien loop je voornamelijk op een zachtere ondergrond: dat is minder belastend voor je lijf. Ik herstel ook sneller. Na de marathon van Chicago kraakte en piepte mijn lijf, had ik een week last van spierpijn, maar na de Eiger Ultra Trail in Zwitserland duurde de spierpijn niet langer dan twee dagen.”

Trailrunning is als balsem voor de ziel.

Heb je de Eiger Ultra Trail gelopen? Is die niet langer dan een marathon?
“Klopt, ik heb 51 kilometer volbracht. Het was zwaar, met 3100 hoogtemeters, maar vanwege de overweldigende natuur was het een aaneenschakeling van hoogtepunten. We liepen door groene alpenweides, eeuwige sneeuw en over gletsjers. Ik deed samen met een loopmaatje mee. We startten tegelijk, onderweg lieten we elkaar soms los. De ene keer wachtte hij op een berg, de andere keer was ik weer iets sneller boven. Een meter of 500 voor de finish heb ik hem gebeld met de vraag waar hij bleef. Hij zat redelijk vlak achter mij, ik ben op een steen gaan zitten. Toen hij aankwam, hebben we elkaar een knuffel gegeven, vervolgens zijn we samen naar de eindstreep gelopen. Het was zijn eerste ultraloop, dus dat was heel speciaal. De euforie was groot. We hebben er twaalf uur en zeventien minuten over gedaan, maar we hebben het volbracht.”

Wat zijn de grootste valkuilen voor een beginnende trailrunner?
“Ga niet direct een lange trail lopen, maar zoek een trail uit van acht à vijftien kilometer. Wacht niet te lang met inschrijven, want veel trailruns zitten snel vol. En laat je horloge vooral thuis, want tijd is totaal niet belangrijk. Het is niet te vergelijken met hardlopen op de weg. Op de weg kun je voluit lopen, in een bos niet. Je komt stenen, boomwortels en andere oneffenheden tegen, geen stap is dezelfde. Je moet goed vooruit kijken en korte pasjes nemen. Pas je snelheid aan aan de omgeving. Bovendien loop je bijna nooit rechtdoor, maar meer zigzaggend, zeker als je daalt. Je moet geconcentreerd zijn, maar vergeet vooral niet te genieten onderweg: de natuur kan zo vreselijk mooi zijn.”

Heb je nog een goede tip voor de newbies?
“Volg een trailclinic. Verschillende filialen van Run2Day verzorgen clinics, speciaal gericht op beginners. Hier in Eindhoven is de animo groot. Het is hartstikke leuk, want na een korte uitleg van een ervaren trailrunner over de do’s en don’ts gaan deelnemers ook echt een stukje lopen. Hardlopen op de weg? Als het kan loop ik onverhard, maar soms ontkom ik er niet aan om wat trainingskilometers op de weg te maken. Laat mij maar trailen. Ik ben intussen echt verslaafd.”