Saucony heeft de afgelopen jaren haarfijn ingespeeld op de vraag vanuit de markt. Trends als minimalisme en maximalisme hebben veel inzicht gegeven in de verschillende behoeftes van hardlopers. Het resultaat: een uitgebalanceerde range hardloopschoenen met verschillende eigenschappen, zoolopbouw en een uniek gevoel.

Drop
Een hardloopschoen is doorgaans in de hiel hoger dan de voorvoet, het verschil uitgedrukt in millimeters wordt ‘drop’ of ‘offset’ genoemd. Een tiental jaren geleden betekende het boek ‘Born to Run’ van Christopher Mcdougall de opkomst van lichte, flexibele schoenen met een vlakkere voetstand. Ook wel minimalistisch of natural running schoenen genoemd. Saucony speelde hier snel op in met een serie schoenen die flexibeler waren, en vooral ook een lagere drop hadden dan de meeste schoenen op dat moment. Een lagere drop maakt een vlotte natuurlijkere afwikkeling van de voet mogelijk. De Saucony Kinvara is een succesvol voorbeeld van een schoen met een lagere drop (4mm). Waren de geluiden bij de lancering van de Kinvara nog sceptisch, op dit moment heeft de schoen een grote schare fans! De lering die Saucony trok is dat de traditionele drop van 12mm, die algemeen gemeengoed was in de schoenenindustrie, misschien niet meer van deze tijd is. Na een experiment met verschillende drops van bestaande schoenen werd besloten 8mm als standaard te nemen voor alle voorheen ‘traditionele’ hardloopschoenen.

Maximalisme
De laatste jaren zie je een trend waarbij de tussenzolen van hardloopschoenen juist weer dikker worden. Ook hier speelt Saucony slim en snel op in. Zo zijn de tussenzolen van een aantal Saucony schoenen sinds 2014 juist dikker geworden. Zonder ze overigens weer een drop van 12mm mee te geven. Sterker nog, deze maximaal gedempte modellen zijn verkrijgbaar met een 4mm en 8mm drop.

Bladzijde-5-2

Modellen
Saucony gaat ervan uit dat een schoen iets voor de loper kan betekenen: ‘Sommige lopers zijn geholpen met stabiliteit. Veel lopers zijn geholpen met demping. De beste producten en productoplossingen ontstaan wanneer je de gehele loopstijl van een loper analyseert. En niet alleen het moment waarop de voet de grond raakt. Ieder product dat we ontwerpen heeft als doel naadloos aan te sluiten bij de individuele loper en zijn behoeftes.’ Loop je liever op een schoen met een geringere drop voor een efficiënter looppatroon? Dan kun je kiezen voor de directere Kinvara. Is deze toch te direct, bijvoorbeeld voor een lange duurloop, dan is er de Zealot. Deze heeft net als de Kinvara een 4mm drop maar biedt net iets meer stabiliteit en vooral meer demping. Wil je meer demping onder je hiel hebben en kies je voor een schoen met een 8mm drop? Geen nood, dan heeft Saucony met de Triumph (maximale demping), Ride (iets directer) of de Breakthru (direct) voldoende keuzemogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn er ook in de categorie ‘Guidance’, oftewel schoenen met wat extra steun.

Run2Day en Saucony
Deze nieuwe collectie-indeling van Saucony heeft Run2Day geïnspireerd een nieuwe categorisering aan te brengen in het assortiment. En vooral ook om de adviesmethode aan te passen. Voorheen stond bij schoenadvies stabiliteit centraal. Er werd met name gekeken naar het naar binnen kantelen van de enkel. Dat blijft een belangrijke factor, maar de verkoopadviseurs van Run2Day kijken ook naar de gehele houding van de hardloper. De focus op het enkelgewricht is namelijk niet meer van deze tijd. Pronatie, het naar binnen kantelen van het enkelgewricht, is immers een natuurlijke beweging. De taak van Run2Day verkoopadviseurs is samen met de loper dé ideale hardloopschoenen bij het looppatroon én de trainingsactiviteit te vinden. Een schoen met een geringere drop kan bijvoorbeeld iemands looppatroon positief beïnvloeden. Je landt net wat meer op de midden- of voorvoet waardoor het looppatroon actiever wordt en automatisch stabieler! Dit betekent niet dat de gangbare categorieën ‘neutral’, ‘support’ en ‘control’ verd- wijnen. Integendeel. Ze worden juist aangevuld met meer schoenen met verschillende eigenschappen, zodat jij als loper meer keuze hebt in drop, flexibiliteit en demping. Saucony onderscheidt schoenen met veel demping en schoenen met een directer gevoel. Dit sluit nauw aan bij het onderscheid ‘maximum cushioning’, ‘responsive cushioning’ en ‘light cushioning’ van Run2Day.

Bladzijde-5