Muireann Carey-Campbell a.k.a Bangs is de coolste hard- loopvrouw van Engeland. Met haar hippe kleding, opvallende haar en catchy blog is ze een waar stijl-icoon. Maar ze is meer dan dat. Haar eerlijke verhalen over de lange weg naar een halve marathon inspireren vrouwen om hard te lopen.
“Ik had al zeven jaar niet gesport,” vertelt Bangs. “Ik was wat aangekomen en voelde me ongezond. Ik moest echt iets gaan doen en begon met kickboksen. Op mijn blog deelde ik mijn ervaringen over mijn bokstrainingen. Een pr-medewerker van een bedrijf dat een marathon sponsort merkte dat op en vroeg of ik mee wilde doen met de halve marathon en daarover wilde bloggen. Ik zei ‘ja’ maar wist niet eens hoe ver een halve marathon was. Ik dacht: hardlopen ziet er hartstikke leuk uit, dus waarom niet?” Als Bangs haar eerste meters rent, schrikt ze. Het doet pijn en gaat helemaal niet zoals bij de hardlopers die ze tegen- komt. Die zien er optimistisch en bijna glamorous uit. Het tegenovergestelde van Bangs met haar rood aangelopen hoofd. “Mijn schouders, enkels, tenen, kuiten, hakken, bovenbenen, alles deed pijn. Niemand had me daarover verteld. Ik weet niet of ik wel door was gegaan als ik niet had toegezegd die halve marathon te lopen.”
Kwetsbaar
Bangs liep haar eerste rondjes in een joggingbroek en capuchontrui om half zes ‘s morgens als het donker was en niemand haar kon zien. Ze was zich ervan bewust dat ze nog niet zo’n goede hardloper was. Maar na een tijdje beseft ze: als de lezers van haar blog zo betrokken zijn en als ze een inspiratie is voor andere vrouwen om te beginnen met lopen, dan moet ze juist laten zien hoe moeilijk ze het vindt. Bangs: “Ik zou toch bloggen over mijn weg naar de halve marathon? Dan moet ik alles laten zien. Ook dat je niet zo maar anderhalve kilometer aan één stuk kunt hardlopen.” Bangs gaat overdag lopen en koopt strakke lycra hard- loopkleding.
In die capuchontrui heeft ze het bloedheet en soepel bewegen in een wijde joggingbroek gaat niet. “Ik werd zelfverzekerder en was niet langer bang om mijn kwetsbaarheid te laten zien,” vertelt ze. “Iedereen mocht me zien. Als ik even moest wandelen tijdens mijn rondje, dan was dat maar zo. Ik was niet de enige. En als andere vrouwen me zagen ploeteren, wisten ze dat het ook moeilijk mag zijn en dat je het kunt blijven proberen.”
Trots
Na een paar maanden gaat het hardlopen haar steeds makkelijker af. Ze merkt dat ze ook mentaal een enorme groei heeft doorgemaakt. Voorheen stelde ze nooit doelen. Ze deed maar wat. Nu maakt Bangs plannen: voor haar sport, haar website en haar leven. Ook haar lichaam ervaart ze anders. Ze kan steeds verder lopen en wordt sterker. Ze geniet ervan dat haar lichaam gezond voelt en is trots op haar benen die haar dertig kilometer verder kunnen brengen.
“Ik heb nog steeds dagen waarop ik er niets van bak. Maar de dagen die wel goed gaan? Daar leef ik voor. Ik leer tijdens elke training iets over mezelf, vooral tijdens de slechte rondjes. Dan bedenk ik een manier om daarmee om te gaan.”
Voor Bangs is het simpel. Een paar kilometer lopen ook al gaat het slecht is nog altijd beter dan thuis op de bank zitten en denken aan het rondje dat ze had kunnen lopen. “Als beginnende loper heb je mentale kracht nodig om door te zetten als je nog niet zo goed bent als je zou willen zijn.”
TIJDENS ELKE TRAINING LEER IK IETS OVER MEZELF, VOORAL TIJDENS DE SLECHTE RONDJES
Om een echte hardloper te worden moet je vooral trainen. Bangs denkt dat dat alleen kan als je hardlopen onderdeel van je leven maakt. “Ik moest hard trainen voor die halve marathon. Als ik ergens iets ging eten met vrienden ging ik daar hardlopend naartoe. Ik at wat in mijn sportkleding en ging weer terug. Zo zorgde ik ervoor dat trainen geen afzonderlijke activiteit was die ik een paar keer in de week deed.”
Inmiddels heeft Bangs tien halve marathons en één hele gelopen. Over hardloopevenementen alleen voor vrouwen, met vooral korte afstanden, heeft ze een duidelijke mening. “Alsof vrouwen geen halve of hele marathon kunnen lopen. Natuurlijk kunnen we dat. Respecteer ons en organiseer een marathon! We hebben hier in Londen een vrouwenevenement waar je na afloop je nagels kunt laten doen. Moeten we er nadat we tien kilometer hebben gelopen dan weer perfect uitzien? Ik snap dat ze het goed bedoelen, maar het gaat toch om de prestatie? Die vrouwenevenementen mogen wel wat stoerder. Waarom worden ze teruggebracht tot een manicure? Stel je eens voor dat we dat bij mannen doen?”
IK WIL HELEMAAL GEEN BIKINI LICHAAM VOOR DEZE ZOMER, IK WIL EEN GEZOND LICHAAM VOOR DE REST VAN MIJN LEVEN
Bikiniklaar
Bangs leert steeds meer vrouwen ken- nen die net als zij actief sporten. Deze hardloopsters, kickboksters en andere stoere vrouwen lijken in de verste verte niet op de vrouwen die je in magazines ziet. De meeste sportbladen voor vrouwen schrijven over afvallen, strakke billen en het perfecte figuur. Ze gaan over ijdelheid en spelen volgens Bangs in op de verknipte relatie die vrouwen met hun lichaam hebben. “Je heupen moeten er zo uitzien, je billen moeten die vorm hebben en je borsten moeten zo staan. Het zijn allemaal boodschappen die ervoor zorgen dat vrouwen zich vreselijk voelen. Ik sport omdat ik van mijn lichaam hou, niet omdat ik er een hekel aan heb.” Voor vrouwen die net als zij de grenzen van sportiviteit en vrouwelijkheid opzoeken begint Bangs haar website Spikes and Heels. “Tot mijn verbazing trekt mijn site ook vrouwen aan die nog niet zo fanatiek sporten als ik, maar het wel willen. Door mijn site worden zij over de streep getrokken.” Bangs spreekt regelmatig vrouwen die willen beginnen met hardlopen om af te vallen en er beter uit te zien. Ze gelooft niet dat die motivatie werkt. “Als de kilo’s niet snel genoeg verdwijnen geef je zo weer op. Je moet voor een groter doel gaan. Een halve marathon desnoods. En werk daar langzaam naartoe. We willen vaak direct effect, dat is tegenwoordig de norm. Verlies vijf kilo in twee weken. Krijg in een maand een bikini lichaam. Ik loop nu drie jaar en ik ben nog steeds niet de beste loper en een bikini lichaam heb ik ook niet. Ik wil ook helemaal geen bikini lichaam voor deze zomer, ik wil een gezond lichaam voor de rest van mijn leven.”
Rood hoofd
Door op haar blog haar ervaringen te delen overtuigt Bangs andere vrouwen te gaan sporten en hun grenzen op te zoeken. Zoals Orsi Muntyan (26). Orsi rookte zo’n twintig sigaretten per dag en sportte niet. “Ik had overgewicht en weinig zelfvertrouwen,” vertelt Orsi. “Begin 2012 kwam ik via Twitter op de site van Bangs terecht. In twaalf weken wist ik met haar hulp een halve marathon te lopen. Haar site, de nieuwsbrief, tweets en e-mails motiveerden mij. Ik heb geleerd dat het niet uitmaakt als ik ergens niet heel goed in ben. Dat we allemaal ergens moeten beginnen en dat het erom gaat dat ik het probeer. Ik had echt nooit gedacht dat ik dit zou kunnen. En dat ik van die strakke sportkleding zou dragen. Het heeft mijn leven echt veranderd. Ik sport, ben zelfverzekerd en ken nu vrouwen die net als ik leven.”
Er zijn vrouwen die het niet fijn vinden om met een rood aangelopen hoofd, uitgelopen make-up en rommelig haar rond te rennen. Dit weerhoudt ze ervan om te gaan sporten. Hartstikke zonde volgens Bangs. “Ook met een rood aangelopen hoofd kun je er leuk uitzien. Ik heb twintig paar hardloopschoenen en trek een leuke outfit aan als ik ga sporten. Ik ben dol op leggings met gave prints. En dat zweten? Als je goed traint, ga je zweten, daar doe je niks aan. Dus trek iets cools aan en ga gewoon lekker sporten.”