Een hardloper in het donker wil zien én gezien worden, want zichtbaarheid is van levensbelang. In de stad, maar ook in het vaak onverlichte buitengebied. Loopfanaat André Leppers van Run2Day Utrecht weet er alles van.

Zjn advies: draag reflecterende kleding en krachtige lampjes, liefst één op borsthoogte en één op je hoofd. Kies veilige en – indien mogelijk – verlichte routes, loop links en altijd zonder muziek.

Totaal verblind
Nog niet zo lang geleden liep André Leppers, bij gebrek aan een stoep, op een onverlicht fietspad tussen Maarn en Veenendaal. Hij liep, zoals eigenlijk altijd in het buitenge- bied, aan de linkerkant. André droeg reflecterende kleding en had een klein, knipperend lampje om zijn arm gedaan. Niet eens zozeer om zelf te kijken, maar vooral om gezien te worden. Zijn ogen waren intussen gewend aan de duisternis. Totdat er een auto met groot licht in zijn richting kwam rijden. Niks aan de hand, zou je zeggen: beide weggebruikers zagen elkaar, bovendien reed de automobilist op de grote weg. En toch schrok André: omdat de automobilist met groot licht reed, raakte Andre totaal verblind. Het duurde slechts een paar tellen, maar de schrik zat er goed in. Er zou maar net een tak op het fietspad liggen…. André: ‘De overgang van totale duisternis naar dat felle licht was te groot. Ik weet zeker dat ik met een felle lamp op mijn hoofd gewoon had kunnen blijven kijken. En dan bedoel ik een hoofdlamp met een lichtbundel waarmee je meters vooruit kunt kijken. Ik heb mijn lesje wel geleerd.’

Wegwerkershesje
Tot een paar jaar geleden was het volgens André volstrekt normaal om ’s avonds een fluorescerend, ademend hesje te dragen. ‘Je kent ze wel, die wegwerkersjasjes van twee tientjes. Ze deden hun werk, maar daar is ook alles mee gezegd. Had je net voor honderd euro een mooi loopjack gekocht, moest er zo’n lelijk hesje overheen. De ontwikkelingen gaan gelukkig snel. De meeste merken hebben intussen reflectiemateriaal in de kleding verwerkt, in de vorm van bijvoorbeeld stroken of stippen. Bij daglicht zie je dat reflectiemateriaal niet of nauwelijks. Als ik klanten wil overtuigen, maak ik een foto van het kledingstuk, uiteraard met de flitser aan. Nou, ze zijn dan snel om. Zelf draag ik tegenwoordig een tight van Nike, met aan de zijkant allemaal stipjes. Komt er een auto op me af, dan geeft die hele broek licht.’

Links of rechts?
Op de vraag of een hardloper buiten de bebouwde kom het beste links of rechts kan lopen, lopen de meningen uiteen. André loopt het liefst links, omdat hij dan het ‘gevaar’ ziet aankomen. Voetgangers zijn immers onbeschermd en vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Tot 1991 stond in de wet dat voetgangers buiten de bebouwde kom aan de linkerkant van de weg moesten lopen als een stoep of fietspad ontbrak. Die verplichting is geschrapt: plaatselijke omstandigheden kunnen namelijk zodanig zijn dat rechts lopen veiliger is, aldus Veilig Verkeer Nederland. Met andere worden: hardlopers mogen zelf weten waar ze lopen. Als je maar gezien wordt, waarschuwt André.