Deze exotische pieper is niet alleen gezond en lekker, maar ook goede brandstof voor hardlopers. Food & health coach Kasia Vermaire legt uit waarom en geeft twee recepten voor een heerlijke maaltijd.
Nederlanders zijn echte aardappeleters, niet gek dus dat de zoete aardappel steeds vaker bij ons op tafel staat. Hoewel je het misschien zou verwachten, is de zoete aardappel geen familie van de Hollandse pieper. Zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt veel in de Surinaamse keuken gebruikt. De kleur en vorm van de knol varieert. Er zijn witte, oranje, paarse en rode aardappels en ze kunnen langwerpig of rond zijn. Je koopt ze bij de meeste grote supermarkten, toko’s of op de markt.
Gezond gewas
Zoete aardappelen zijn bommetjes vol vitamines, mineralen en vezels. Met name vitamine A en C zijn oververtegenwoor- digd. Deze vitamines zijn sterke anti-oxidanten, een grote reden dat de zoete aardappel zo’n gezond gewas is. Vooral in de oranjegekleurde zoete aardappel zit een grote hoeveelheid bètacaroteen, de voorloper van vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor de opbouw van haarvaten en daarmee voor de gezondheid van alle cellen in je lichaam. Maar vitamine A is ook goed voor je ogen en huid. Om optimaal te profiteren van de voordelen van bètacaroteen is het goed om een beetje olijfolie of roomboter of andere vetbron aan je maaltijd met zoete aardappel toe te voegen. Hierdoor kan je lichaam de vitamine beter opnemen.
Stabiele suikerspiegel
Zoete aardappelen bevatten opmerkelijk minder zetmeel dan gewone aardappelen en zijn daardoor veel vriendelijker voor je bloedsuikerspiegel. Sterker nog: zoete aardappel reguleert juist je suikerspiegel en gaat insulinepieken tegen. De vezels in zoete aardappel zijn licht verteerbaar en laten suikers langzaam vrij komen waardoor je langdurig energie krijgt. Dit is de reden dat zoete aardappel een uitstekende brandstof is voor hardlopers. Zoete aardappel heeft een zachte, zoete smaak en laat zich op verschillende manieren verorberen. Je kunt er zelfs sauzen, soepen en muffins mee bereiden. Maar je zet er ook in een handomdraai een heerlijke warme maaltijd mee op tafel.
Zoete aardappelfrietjes uit de oven
Wie houdt er nou niet van friet? Gezondheidfreaks hoeven deze patatten niet te mijden, dit gerecht is namelijk supergezond. Niet gefrituurd. Wel gezouten en knapperig. Serveer met een verse salade met balsamicodressing en een gegrild stukje vis of vlees.
2-3 zoete aardappelen
2-3 el olijf olie of 2 el kokosolie 2 takjes rozemarijn
grof zeezout
zwarte peper
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Snijd de zoete aardappelen in grove schuine partjes. Niet biologische aardappelen kun je beter eerst dun schillen.
3. Ris de rozemarijnblaadjes van de takjes.
4. Leg de partjes zoete aardappel met de rozemarijnblaadjes in een ovenschaal. Voeg olijfolie of kokoskolie, een snuf zeezout en wat peper toe en meng alles goed door elkaar.
5. Zet de schaal in de oven. Na 15 minuten de oven op de grillfunctie zetten en de aardappeltjes nog 10 minuten laten garen voor een lekker knapperig korstje.
TIP Bewaar zoete aardappels op een droge, donkere en koele plek. Leg ze niet in de koelkast. Dan gaat de smaak snel verloren en blijven ze niet lang goed.
Zoete aardappelpuree met cashewnoten
De cashewnoten zorgen voor een verrassende bite. Lekker met verse groenten uit de wok en een stukje vis of kip. Maar ook heerlijk als vulling voor een burrito of als beleg op een volkoren of speltboterham met een beetje roomboter.
3-4 zoete aardappelen handje cashewnoten
1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken.
2. Kook de aardappels in een klein laagje water of rooster ze 20 minuten in de oven tot ze zacht en gaar zijn.
3. Doe de zoete aardappels met olijfolie of een beetje (biolo- gische) roomboter in een kom. Voeg een scheutje (amandel) melk of water toe en een snufje zout. Mix met een staaf- mixer tot een mooie mousse.
4. Rooster de cashewnoten in de koekenpan en verkruimel bovenop de mousse.
TIP Wil je controleren wat de kleur is van de zoete aardappel die je koopt? Ga even met je nagel langs de schil. Dan zie je welke kleur de aardappel van binnen heeft.