Begin dit jaar lanceerde adidas ultra Boost. Adidas belooft met deze schoen je beste hardloopervaring ooit. run2day bezocht het test lab van adidas op het hoofdkantoor in Herzogenaurach en verzamelde alle ins en outs over het nieuwe parade- paardje van het sportmerk.

Zo werkt de Boost-technologie
Adidas introduceert Boost in 2013, een revolutionaire dempingstechnologie waardoor hardlopen nooit meer hetzelfde zal zijn. Boost is een foamschokdemper en bevat duizenden zichtbare energiecapsules die eindeloze energie opslaan en loslaten elke keer dat je voet de grond raakt. Boost geeft bij elke stap energie terug aan de loper, die ook nog eens een extreem comfortabele hardloopervaring beleeft. Het adidas Innovation Team, samen met partner BASF verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Boost-materiaal, heeft hiermee een dempingstechnologie ontwikkeld met de hoogste energieopvang en energieteruggave in de markt. Testen tonen aan dat Boost bij alle temperaturen en omstandigheden beter presteert dan EVA, de alom bekende dempingstechnologie die wordt gebruikt in veel hardloopschoenen. De eerste schoen waarin de Boost-technologie zit verwerkt is de adidas Energy Boost, een hardloopschoen die geschikt is voor zowel recreatielopers als wedstrijdlopers.

Wat is er nieuw aan ultra Boost?
Na de introductie van de Energie Boost werkte adidas twee jaar samen met chemieconcern BASF aan de ontwikkeling van Ultra Boost, een hardloopschoen met een 100 procent Boost-zool. Hiervoor maakten de bedrijven gebruik van ARAMIS, een 3D metingssysteem dat ook gebruikt wordt door NASA, Boeing en Audi. Wat is er verbeterd bij de Ultra Boost?

– 20 procent meer Boost-materiaal dan de eerdere modellen.

– Stretch Web-buitenzool die zich aanpast aan de individuele voetafwikkeling van de loper en zo de voordelen van Boost nog beter overbrengt.

– Dual Density Torsion® systeem maakt onafhankelijke bewegingen van je hiel en voorvoet mogelijk voor een betere afwikkeling van je voet.

– Primeknit bovenwerk, dat bestaat uit een strak en toch soepel materiaal geeft tot 1 cm ruimte aan het natuurlijke uitzetten van je voet tijdens het hardlopen.

– Ultralichte binnenzool past zich aan je voet aan voor een custom, comfortabele pasvorm.

– Verbeterde hielconstructie biedt steun en geeft ruimte voor de natuurlijke beweging van de achillespees.

Ga ik met Boost beter lopen?
Belangrijk voor jou als hardloper is natuurlijk de vraag: ga ik met Boost beter hardlopen? Het antwoord is ja. Uit diverse testen van het adidas Innovation Team blijkt dat hardlopers bij dezelfde omstandigheden en snelheid gemiddeld 1 procent minder zuurstof verbruiken. Dit lijkt gering, maar om een zelfde voordeel met bijvoorbeeld een lichtere schoen te behalen zou de schoen maar liefst 100 gram lichter gemaakt moeten worden!