Enkele jaren geleden kwam New Balance met een nieuwe technologie, die vele wenkbrauwen deed fronsen. Fresh Foam is een extreem elastisch materiaal, waarvan excentriek gevormde tussenzolen worden gemaakt. Deze geven de serie hardloopschoenen van New Balance een innovatief uiterlijk. Danny Orr, product manager bij Bew Balance, legt uit hoe het zit.

Wat is Fresh Foam?
Fresh Foam is een heel elastisch, licht en zacht ‘foam’-materiaal. New Balance maakt gebruik van dit materiaal om de tussenzolen van een serie hardloopschoenen zacht en comfortabel te maken. Doordat Fresh Foam heel elastisch en dempend is, zijn aanvullende dempende technieken overbodig.

Bladzijde-5-2

De Fresh Foam zolen hebben excentrieke patronen, is dat puur cosmetisch?
Nee, Fresh Foam is een hele functionele technologie. Een knappe kop bij het New Balance productteam vroeg zich af hoe een tussenzool van een schoen eruit zou zien als hij die door een computer zou laten ontwerpen. Dit is een unieke benadering. Meestal tekenen ontwerpers een schoen, die dan gemaakt wordt en eventueel naar aanleiding van testen wordt aangepast. Het team van New Balance raakte ervan overtuigd dat zij, door veel informatie te verzamelen over de belasting die een loper op de schoen uitoefent, een betere schoen zou kunnen ontwerpen. Met drukplaten werden de drukpatronen van duizenden lopers verzameld. Deze informatie is ingevoerd in een heel slim computerprogramma, Grasshopper. Het resultaat is de Fresh Foam zool. De vormen bepalen waar de schoen soepeler is of juist niet.

Dus een Fresh Doam schoen is een soort gemiddelde hardloopschoen?
Nee, dat zeker niet! In eerste instantie werden de drukpatronen van neutrale lopers die aangaven op zoek te zijn naar demping, in het computersysteem ingevoerd. Dat leverde de Fresh Foam Boracay hardloopschoen op. Dit is een schoen met een dikkere zool dan gebruikelijk, maar wel met een kleinere drop van slechts 4 mm! Daardoor loopt hij toch soepel. Later bedachten we dat een grote groep lopers op zoek is naar een efficiënte, soepeler lopende schoen. Door informatie van lichtere, efficiëntere lopers in te voeren in Grasshopper, ontstond de Fresh Foam Zante. Door selecties in de enorme hoeveelheden data aan te brengen is het nu mogelijk om steeds nauwkeuriger een schoen voor een specifieke doelgroep lopers te ontwerpen. Bijvoorbeeld door de data van overpronerende lopers met een gemiddeld postuur te gebruiken, kan New Balance de zolen zo maken dat ze voldoende demping en steun bieden aan deze specifieke doelgroep.

Dus Fresh Foam gaat niet alleen over de technologie van de zolen?
Fresh Foam is een totaalconcept. Fresh Foam schoenen zullen andere consumenten trekken dan andere hardloopschoenen van New Balance. Ze voelen zachter en comfortabel, elk op hun eigen manier. Verder zijn de ontwerpen ook mooi! We combineren dus mooi met functioneel. Ook voelen de Fresh Foam schoenen wat natuurlijker aan. New Balance werkt met alternatieve constructies voor het bovenwerk, zodat het soepel, comfortabel en natuurlijk aanvoelt.

Bladzijde-5-3

Is Fresh Foam de toekomst voor New Balance?
Ja en nee. Met Fresh Foam proberen wij een doelgroep aan te spreken die andere hardloopschoenen van New Balance te veel ‘hardloopschoen’ vindt. Oftewel, mensen die hun hardloopschoenen ook mooi willen vinden en ze wat meer in het dagelijks leven gebruiken. Naast Fresh Foam blijft New Balance ook altijd NBx en Vazee hardloopschoenen maken voor respectievelijk de serieuze hardloper en de snelle, efficiënte hardloper.