Alles draait om sport in het leven van Joleen Hakker (34). Ze is één van de lucky few die van haar hobby haar werk heeft kunnen maken. Bijzonder, helemaal als je weet dat Joleen sinds haar twaalfde blind is.

Roeien, schaatsen, skiën, langlaufen, wielrennen, zwemmen en hardlopen. Joleen Hakker uit Soest vindt veel sporten leuk, is bloedfanatiek en heeft een enorme prestatiedrang.

Visuele handicap
Ze is net terug uit Chicago, waar ze deelnam aan het WK triatlon. Nu is ze volop aan het trainen voor het volgende grote evenement: de Paralympische Spelen in 2016 in Brazilië. Joleens visuele handicap heeft haar nooit tegengehouden om de dingen te doen die ze leuk vindt. ‘Ik werd op mijn twaalfde blind, doordat er een tumor op de kruising van mijn oogzenuwen drukte. Toen ik uit het ziekenhuis kwam, gingen we meteen met ons gezin op vakantie. Ik ben ook heel snel weer gaan sporten. Waarom niet? Ja, ik ben best wel positief ingesteld. Ik hoop dat ik andere mensen met een visuele handicap kan inspireren om ook lekker te gaan sporten.’

Mijn handicap stopt als de Wedstrijd begint

Vertrouwen en communicatie
Toch is het voor Joleen af en toe nog steeds een uitdaging om te gaan hardlopen. ‘Ik ben altijd afhankelijk van anderen. Als ik wil trainen, moet er iemand mee. Wil ik meedoen aan een wedstrijd, dan moet ik vervoer regelen. Mijn vriend Adze zegt weleens: jouw handicap stopt als de wedstrijd begint. Dat klopt. Tijdens het lopen kan
ik me helemaal focussen op mijn lichaam en mijn andere zintuigen. Je moet je begeleider natuurlijk ook vertrouwen. Afstapjes vind ik niet eng, ik heb sterke enkels. Maar opstapjes, daar kun je lelijk over struikelen. Communicatie is heel belangrijk. Als je niets ziet, heb je geen idee van je houding, balans, techniek en snelheid. Ook moet je je begeleider steeds vertellen hoe je je voelt, of je harder wil of als het juist even moeilijk hebt. Dat kan hij niet altijd aan je zien.’

Goud, zilver of brons
Het is voor de derde keer dat Joleen Nederland mag vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen. ‘In Peking in 2008 zat ik in de vier met stuurman (roeien) en in Londen in 2012 op de racefiets. In Rio de Janeiro ga ik de triatlon doen. De top van triatleten ligt qua niveau dicht bij elkaar. Veel zal dus afhangen van mijn vorm van de dag, maar
ik heb er enorm veel zin in! Het parcours, dat ik al heb verkend, is goed. Het hardlopen ging lekker en ik denk samen met mijn teamgenoot veel tijd te kunnen pakken op de fiets; dat parcours is lekker technisch qua bochtjes. Het zwemmen wordt het lastigst vanwege de sterke oceaanstroming. Toch moet er volgens mij een medaille inzitten. Goud, zilver of brons? Dat durf ik nog niet te zeggen.’

Blind hardlopen voor blinde kinderen
Op 10 oktober 2015 wordt in Utrecht de tweede editie van The Blind Run georganiseerd door Bartiméus en de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Je loopt in duo’s: de ene loper kan wél zien, de ander is blind of geblinddoekt. Je zit met een band aan elkaar vast en loopt zoveel mogelijk kilometers in anderhalf uur. De opbrengst gaat naar het project ‘3D printen voor voelbaar onderwijs’ voor blinde en slechtziende kinderen. Joleen Hakker is ambassadeur van The Blind Run.