Twee clichés die ook voor hardlopen gelden: elk begin is moeilijk en een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze tips ga je goed van start.
Wat trek je aan
Een paar hardloopschoenen natuurlijk. Hardloopsokken zijn ook geen overbodige luxe: zo blijven je voeten droog en voorkom je blaren. En dames, denk aan een goede sportbeha. Voor de rest van je outfit geldt: let op het materiaal. Katoen houdt van transpiratievocht vast waardoor het koud aanvoelt, zwaarder wordt en gaat schuren. Kies voor kleding an polyester, polyamide en polypropyleen, deze materialen nemen vocht op en voeren het weer af.
Zet door!
Ben je net begonnen en heb je na een paar minuten al het gevoel dat je een hoofd hebt als een tomaat en nauwelijks vooruitkomt? No worries, dat hoort erbij. Hou vol en je merkt snel dat je went aan de inspanning. Het wordt steeds makkelijker. Echt. Als je twee tot drie keer per week traint boek je het snelste resultaat.
Take it easy
Wissel hardlopen af met wandelen. Zo bouw je snel conditie op en kunnen je spieren, pezen en gewrichten wennen aan de belasting. En voorkom je dat je na een paar weken bij de fysio zit met een blessure. Train aan de hand van een uitgekiend schema zoals hiernaast.
De juiste brandstof
Als je niet zo lang loopt heb je eigenlijk geen extra ener- gie nodig. Toch trek voor een training? Neem een rijpe banaan of handje rozijnen. Hardlopen met een klotsende buik is niet fijn. Ga voor een licht verteerbare maaltijd en laat je eten twee uur zakken. Ontbijt bijvoorbeeld met havermoutpap of yoghurt met fruit en eet ‘s avonds kipfilet met groenten en zilvervliesrijst. Op welke brandstof je goed loopt, is persoonlijk. Probeer uit wat voor jou werkt. Vergeet niet één of twee glazen water te drinken voordat je de deur uit gaat.
Need for speed?
Als je drie keer per week met gemak minimaal 30 minuten loopt, kun je beginnen met intervaltraining. Loop harder dan je normaal doet en laat het tempo na een paar minuten weer zakken. Dribbel rustig tot je weer op adem bent gekomen en begin aan de volgende interval. Doordat je tijdens een interval extra hard moet werken gaat je lichaam zich aanpassen om het hogere tempo aan te kunnen. Na een tijdje kun je dat tempo steeds langer volhouden.