Avocado zit bomvol vezels, vitamines en mineralen en is goed te combineren met een enorme hoeveelheid andere ingrediënten. Food & health coach Kasia Vermaire vertelt waarom avocado zo goed voor je is en geeft een recept voor een heerlijke dressing en een supergezond dessert.

Blz54

Blz54

De vetrijke vrucht heeft een dubbele reputatie. In veel diëten is de vrucht verboden terwijl hij in nieuwe leefstijlinterventies juist wordt geadviseerd vanwege de grote hoeveelheid

onverzadigde vetten. Deze goede vetten hebben een positieve invloed op je stofwisseling en geven een ver- zadigd gevoel. Avocado is naast onverzadigde en omega 3 vetzuren rijk aan vitamine E, kalium en foliumzuur. Goed voor je huid, vetstofwisseling, spieren en bloedcellen. Kortom, avocado’s passen perfect op het menu van een gezonde en enthousiaste hardloper.

Boter uit het bos

De Azteken noemden de avocado het ‘fruit van de goden’ en de Maya’s ‘testikel’ en geloofden dat de vrucht lustopwekkend was. De Spanjaarden brachten de avocado naar Europa en gebruikten de naam guacemole, ‘aguacate’ nu verbasterd tot ‘abogado’ wat boter uit het bos betekent. In Nederland wordt de vrucht ook wel advocaatpeer genoemd. Je kunt avocado’s het hele jaar krijgen in de supermarkt. Avocado’s groeien in Midden-Amerika en Zuid-Amerika maar ook in Zuid-Europa.

De avocado is een van de weinige vruchten die juist onrijp geplukt wordt en pas rijpt als hij van de boom is. Een rijpe avocado voelt zacht rond de steelaanzet. Om de rijping te versnellen kun je avocado’s met andere vruchten, een tros bananen bijvoorbeeld, in een zak doen. Binnen één of twee dagen is de avocado zacht. Bewaar avocado’s buiten de koelkast anders verliezen ze smaak en blijven ze hard. Wanneer je niet de hele vrucht gebruikt, laat dan de pit zit- ten. Zo voorkom je dat het vruchtvlees oxideert en het een bruine kleur krijgt.

Hartig en zoet

Omdat avocado licht verteerbaar is en gelijk energie geeft is het een ideaal tussendoortje. Strooi er een beetje zout
of kaneel over en geniet van de romige smaak. Avocado is weliswaar een fruitsoort maar je kunt hem zowel hartig als zoet gebruiken. De smaak is neutraal en romig waardoor je er uiteenlopende gerechten mee kunt maken. Je kunt hem als smaakmaker gebruiken in salades, smoothies, dressings en sauzen maar ook in een dessert is avocado erg lekker.


Blz55_01 Blz55_02 Blz55_03

Avocadodressing

Een goede dressing geeft een gerecht extra smaak. Deze dressing prikkelt niet alleen je smaakpupillen, maar is ook erg gezond. Heerlijk over salades, pasta’s en groenten en als saus over vis of vlees.

1 avocado
1 teen knoflook
1 el limoen- of citroensap
1 el olijf olie extra vierge
1 tl honing
zeezout
zwarte peper
chili peper
verse bieslook of peterselie

1. Ontpit de avocado en snij hem in stukjes.
2. Doe de avocado met de andere ingrediënten in de blender of mix met een staafmixer. Voor een meer zoet-zure smaak kun je in plaats van limoen- of citroensap een scheut balsamicoazijn gebruiken of een paar druppels stevia (zoet- stof ). Voeg voor een yoghurtdressing karnemelk of biogarde yoghurt toe.
3. Meng de kruiden erdoor en besprenkel je gerecht met de dressing.


Blz55_04 Blz55_05 Blz55_06

Gezonde chocolademousse

Met dit recept zet je in een handomdraai een verrukkelijk dessert met natuurlijke ingrediënten op tafel. Maak de mousse een uur voordat je hem serveert. Liever een ijstaart? Zet de mousse in de vriezer.

2 rijpe avocado’s
1 rijpe banaan
frambozen of aardbeien
verse munt
2-3 eetlepels cacao poeder
2-4 eetlepels kokosmelk
1-3 eetlepels honing
1 tl limoensap
zeezout
kaneel
paar druppels vanille-extract
geschaafde pure chocolade (85% cacao of hoger)

1. Ontpit de avocado en snij hem in stukjes.
2. Mix de avocado, banaan, honing, kokosmelk, cacao poeder, limoensap, vanille met een snufje kaneel en zeezout in een blender of met een staafmixer tot een mooie mousse. Is hij te dik? Voeg nog een beetje kokosmelk toe.
3. Doe alles in een lage schaal. Zet 30 tot 60 minuten in de koelkast voor een romige mousse of in de vriezer voor een ijstaart.
4. Snij de frambozen of aardbeien in stukjes.
5. Garneer de mousse of taart met het fruit, cacao schaafsel en verse munt.