Verwarmende maaltijden en dranken voor de koude, donkere dagen.

bladzijde-59


Comfort winterstoof met quinoa, aubergine, paprika, cherrytomaten en kaneel
Een winterstoof is een typisch voorbeeld van ‘comfort food’: dat extra goed smaakt als het buiten donker en nat is. Deze stoof is heerlijk met vlees, maar vegetarisch smaakt het er niet minder om. De quinoa en linzen zorgen ervoor dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt, dus een ideale avondmaaltijd voor of na je training.

Voor 2 personen:
– 1 aubergine
– 300 gram cherrytomaten
– 1 gele paprika
– 1 sjalot
– 1 blik tomatenblokjes
– 200 ml water
– 50 gram quinoa
– 1 tl komijn
– 1 tl nootmuskaat
– 1 tl kaneel
– 2 el verse munt
– olijfolie, peper en zout

Snijd de sjalotten, aubergine en paprika in grove stukken, en snijd de cherrytomaten door de helft. Verhit de olie in een hapjespan en bak de aubergine 4 minuten op hoog vuur. Bak de stukken sjalot dan 2 minuten mee. Voeg kaneel, nootmuskaat, komijn, de tomatenblokjes en het water toe. Breng op smaak met peper en zout en laat 20 minuten stoven. Bereid ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Proef de stoof en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. Serveer met verse munt.

bladzijde-59-2


Stevige andijviestamppot met houmous, linzen en zoete abrikozen
Deze andijviestamppot met houmous, linzen en abrikozen smaakt heerlijk en vult goed na een lange duurloop. De houmous en linzen geven de traditionele andijviestamppot een romige Oosterse smaak. De abrikozen maken het af. Ben je een vleesliefhebber? Lamsworstjes passen er goed bij.

Voor 2 personen:
– 500 gram kruimige aardappels
– 1/4 bos andijvie
– 4 eetlepels Sabra Houmous Classic
– 1 zoete ui
– 50 ml amandelmelk
– 2 handjes abrikozen
– 1 tl komijn
– 1 tl kaneel
– peper en zout

Schil de aardappels en breng ze in een pan met water aan de kook tot ze gaar zijn. Giet ze daarna af, voeg de amandelmelk en houmous eraan toe en stamp samen fijn. Snijd de andijvie fijn en voeg ook deze toe. Breng het geheel op smaak met peper, zout, kaneel en komijn. Serveer met de in stukjes gesneden abrikozen.

bladzijde-60


Frisse doperwtensoep met zalm, kiemgroenten en dille
Een verse soep staat binnen een half uur op tafel en is een ideale lunch. Door de doperwten is het een frisse variant op de Hollandse erwtensoep. Deze maak je op smaak met gerookte zalm en kiemgroenten. Ook heerlijk met makreel!

Voor 2 porties:
– 400 gram (diepvries) doperwten
– 2 uiten
– 2 el olijfolie
– 600 ml groentebouillon
– 200 gram gerookte zalm
– 1 tl nootmuskaat
– 2 el verse dille
– 100 gram kiemgroenten
– peper en zout

Pel en hak de uien en fruit in olijfolie tot ze goudgeel zijn. Voeg de (ontdooide) doperwten aan de uien toe en giet de bouillon erbij. Breng de soep met zout en peper op smaak en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Pureer de groenten en breng ze op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schenk in 2 kommen en voeg de kiemgroenten en dille toe. Snijd de gerookte zalm in kleine plakjes en voeg deze als laatste toe. Nestel jezelf op de bank en mmm eet smakelijk!

bladzijde-60-2


Warme appeldrank met kaneel
Heb je na een flinke run in de frisse buitenlucht trek in iets warms én zoets? Een kom chocolademelk is lekker, maar deze verse appeldrank met kaneel is een stuk gezonder en smaakt heerlijk. En kinderen zijn er ook gek op!

Voor 2 personen:
– 4 zoete appels of 400 ml puur appelsap
– 2 kaneelstokjes
– 1 tl kaneel
– eventueel twee lepels honing

Maak de appels schoon en maak er sap van in een slowjuicer of sapcentrifuge. Doe het sap in een pannetje met de kaneelstokjes. Laat de smaken een kwartier op laag vuur met elkaar mengen. Verwijder het kaneelstokje en serveer het warme sap in hittebestendige glazen. Voeg nog een snufje extra kaneel toe en eventueel een lepel honing. Met de kaneelstokjes erin serveer je de glazen helemaal in stijl.