In de 30 jaar sat Sam Blom (46) hardloopt, heeft hij al zo'n 30 tot 40 marathons gelopen. Sinds negen jaar maakt hij als eigenaar van de Run2Day winkel in Haarlem ook anderen enthousiast voor de hardloopsport. In dit nummer van Run2Day magazine deelt hij graag zijn tips voor hardlopen in Haarlem en omgeving.

In deze regio – Haarlem en Bloemendaal – wordt veel hardgelopen en dat is niet voor niets. Het is een prachtig, gevarieerd gebied met legio mogelijkheden. De omgeving wordt vooral gekenmerkt door duinen en strand; ver- keersvrij gebied waar het fantastisch hardlopen is. Vol uitdaging ook: in de duinen is het nooit echt vlak en er zijn genoeg onverharde duintrailpaden. En dan is er het strand, waar je bijna oneindig kunt doorlopen, tot aan Scheveningen toe. Je hoeft hier nooit dezelfde route te lopen en dat maakt de omgeving uniek.

Blz52_2

Van duin naar strand: de mooiste routes

Ten westen van Haarlem ligt Middenduin, een mooie startlocatie. Deze plek is diep gelegen, als een soort vallei. Sam: “Het heeft zelfs iets van Indonesische rijstvelden, heel fotogeniek. Van hieruit kun je door duingebied naar Bloemendaal lopen, of richting Zandvoort. De halve marathon van Haarlem gaat ook door dit gebied.” De omgeving begint bosrijk, waarna de duinen volgen. Dat duingebied wordt steeds opener en ten slotte kom je op het strand terecht. Een fijn gebied voor een stevige workout.

Herten en vossen

Een ander aantrekkelijk hardloopgebied vormen de Amsterdamse Waterleidingduinen, een 3400 hectare groot natuurgebied met bos, duin, heide en waterpartijen. Hier zijn routes van verschillende afstanden uitgezet, van zo’n 6 tot 12 kilometer, te herkennen aan blauwe, gele en groene bordjes. Je vindt er zowel verharde als onverharde paden. Sam: “Er zijn hier ongelooflijk veel herten, een prachtig gezicht. Ze zijn zo mak dat ze rustig staan te kijken hoe je voorbij komt lopen. In dit gebied zijn ook nog veel vossen te vinden. In elk seizoen is het prachtig, het verveelt nooit.” Ook mooi is het recreatiegebied Spaarnwoude, toegankelijk vanaf de noordkant van Haarlem. Een waterrijk en autoluw gebied waar volop fiets- en wandelpaden doorheen lopen. Een aanrader voor wie bij voorkeur op verharde paden hardloopt.

Run2Day Haarlem

Jacobijnestraat 54-56

Haarlem

haarlem.run2day.nl

Blz53_01